У конференц-залі НІАЗ «Кам’янець» відкрилась виставка «Скарби Подільської минувшини», яка діятиме до 31 січня. На ній презентовано предмети побуту другої половини ХІХ — першої половини XX ст.

Головними експонатами виставки є макітра з с. Новополь, яку передала Мая Руденко; колекція горщиків і глечиків з с. Врублівці від Андрія Андруховського; традиційні подільські кам’яні стовпці, які надійшли до музейних фондів від сільського старости Залучанської сільради Анатолія Марцінишина.

«Інстальовані горщики — це велика кількість керамічного посуду, яка була виявлена на території заповідника за попередні десять років. Здебільшого зібрана кераміка з траншей, які були виявлені біля історичного факультету по вулиці Татарській.

Один горщик був зроблений весною 2019 року, другий — у грудні для того, щоб показати велич та багатство Кам’янця-Подільського», — розповів Руслан Нагнибіда, молодший науковий співробітник НІАЗ «Кам’янець».

У 2019 році на території заповідника був виявлений французький посуд першої половини ХХ ст. На якому датується битва під Єною, зображення Наполеону та його родичів. Крім того, було знайдено російський посуд.

«У ті часи було поширене чаювання, а не кава. До Кам’янця-Подільського, як відомо, чай завозили контрабандою. Тому ми можемо спостерігати знайдені великі чашки», — додав Руслан Нагнибіда.

Основою композиції є колекція глиняних горщиків, яка виявлена на території с. Врублівці. Як відомо, з 1882 року через Дністровське водосховище, були затоплені 80 населених пунктів. У 2019 році в одній зі старовинних хат вдалося виявити посуд, який датується першою половиною XX ст.

«Це прояв бідності подільської кераміки, адже в Радянському Союзі не вистачало підприємств та фабрик для виготовлення посуду. Тому селяни поверталися до народних промислів. Було знайдено унікальну макітру, яка поміщає 15 літрів. В ході досліджень було виявлено декілька посудин під Гончарською баштою.

Зокрема, три посудини, дві з яких — загіпсовані. Знайдені й характерні для Поділля горщики з Казематної башти, які датуються ХІХ століттям. На Польських фільварках було виявлено коромисло з унікальним орнаментом, розпис якого, ймовірно, характерне Середньому Придністров’ї. У той час дерево відіграло важливу роль, тому це коромисло зроблене із верби», — зазначив молодший науковий співробітник НІАЗ «Кам’янець».

Фонд музею також поповнився колекцією історичних цеглин. На одній із них, яка привезена із селища Антонін Хмельницької області, є відтиск Потоцького. З Чорного острова також було передано цеглу, де є відтиск пальців тварини. За словами Руслана Нагнибіди, вона була вбудована у двірному прорізі, та, ймовірно, використовувалась як оберіг від нечистої сили. Також у конференц-залі НІАЗ «Кам’янець» зібрано колекцію скляного посуду.

Коментарі

Популярні новини