З 28 квітня 2020 року стане неможливою дистанційна оплата комуналки без ідентифікації.

Крім того, стане неможливо отримати перекази, оплатити ряд послуг, купити передплачену карту, а також скористатися безготівковими коштами. Таку інформацію повідомила пресслужба «Блог права».

Саме у такий спосіб Уряд вирішив боротися із відмиванням доходів. Таким чином, ми хочемо надати офіційні роз'яснення, які надав Національний банк України.

Отже, вже з 28 квітня 2020 року встановлюються оновлені вимоги до переліку інформації про платника та отримувача, що повинна супроводжувати переказ коштів, однак це, за оцінками Національного банку України, не матиме суттєвого впливу на здійснення переважної більшості операцій із переказом коштів.

Чи можна буде оплатити комунальні послуги через Інтернет?

Нові вимоги запроваджуються у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму, а також фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Законом передбачені основні дві вимоги:

  1. Здійснити ідентифікацію та верифікацію платника.
  2. Супроводити переказ коштів необхідним переліком даних щодо платника та отримувача.

Вимоги Закону не поширюються на:

  • сплату житлово-комунальних послуг, оплату податків, штрафів, інших обов’язкових зборів та платежів;
  • сплату кредиту у сумі до 30 тисяч грн;
  • перекази для оплати товарів та послуг, які здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України у сумі до 5 тисяч грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

Вимоги статті 14 Закону щодо супроводження переказу коштів інформацією щодо платника та отримувача не поширюється на операції зі сплати комунальних платежів.

Коментарі

Популярні новини