Уже з 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи, який передбачає введення безкоштовних державних медичних гарантій для українців.

Тобто, заклади охорони здоров’я, які надавали спеціалізовану (міські, районні лікарні) і високоспеціалізовану (обласні лікарні та центри) медичну допомогу, почали працювати по новому, за зміненими правилами.

Програмою медичних гарантій визначається перелік медичних послуг та ліків, які оплачуватимуться пацієнтам з державного бюджету. Саме на це передбачено кошти у сумі 72 млрд грн на 2020 рік.

Лікарні отримуватимуть гроші від Національної служби здоров’я України залежно від обсягу та типу медичних послуг, які вони надали пацієнтам. Тобто, надавати медичні послуги неякісно стане зовсім невигідно з фінансової точки зору; пацієнт зможе обрати, до кого звернутися для консультації чи операції. НСЗУ своєю чергою заплатить гроші за надані послуги тій лікарні, яку обере пацієнт. Тобто, чим більше послуг надасть лікарня, тим більше грошей заробить.

Безкоштовні державні медичні гарантії для українців

Крім того, відповідно до програми медичних гарантій, з 1 квітня в Україні медичні установи мають змінити статус, ставши комунальними некомерційними підприємствами.

Для цього медичні заклади повинні мати ліцензії для надання медичної допомоги, бути комп'ютеризованими та підключеними до медичної інформаційної системи. На Кам’янеччині ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики вже отримали Комунальні некомерційні підприємства «Кам'янець-Подільська центральна районна лікарня», «Орининська районна лікарня №2», а також «Староушицька районна лікарня № 3».

Згідно з даними офіційного сайту Національної служби здоров’я України, 28 березня договір з НСЗУ вже підписало Комунальне некомерційне підприємство «Кам'янець-Подільська центральна районна лікарня». Загальна сума договору становить - 39 424 651 гривні.

В інших лікарнях, головні лікарі й керівництво, мають провести детальні фінансові розрахунки та подати реальні статистичні дані кількості пацієнтів. Якщо наприклад, якась лікарня не має достатньої кількості пацієнтів, отже, її потрібно буде перепрофілювати. Як показує практика, керівництво лікарень швидше йде на закриття, аніж до того, щоб розв'язувати проблеми місцевого населення.

Коментарі

Популярні новини