Вже з 28 квітня 2020 року не можна буде без ідентифікації провести будь-який електронний платіж — віддалено оплатити комунальні та комунікаційні послуги, отримати або відправити переказ грошей, а також скористатися безготівковими коштами.

Таким чином, український парламент вирішив боротися з відмиванням доходів. 6 грудня 2019 року Верховна Рада прийняла в новій редакції Закон України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", відомий як Закон про фінмоніторинг. Чи буде це дієвим покаже час, але зрозуміло одне, ця правова ініціатива досить ускладнить життя багатьом.

Для того, щоб отримати звичну фінансову послугу на зразок переказу від близьких або оплати сервісу online, людям потрібно буде пройти процедуру повної ідентифікації: пред'явити паспорт і код працівнику фінансової організації, яка надає цю послугу.

Можливість зробити її дистанційно можна виключно через BankID, але так під'єднано лише 14 банків. В Україні не введені правила дистанційної ідентифікації, як це сталося в Європі, немає виразних нових правил емісії електронних грошей, а також передплачених карт.

З 28 квітня українцям забороняють online-перекази!

Новий закон, який набирає чинності 28 квітня, зобов'язує Нацбанк протягом трьох місяців привести нормативно-правову базу у відповідність до закону. Однак всі суб'єкти фінансового моніторингу — ті ж банки або платіжні системи, — зобов'язані переробити свою внутрішню систему моніторингу вже 28 квітня. Що фактично неможливо, адже правові норми, введені законом, вимагають роз'яснень у вигляді нормативно-правових актів Нацбанку.

Таким чином, вже після 28 квітня всі учасники фінансового ринку будуть змушені або працювати з порушеннями, або припиняти свою діяльність до появи чітких правил роботи. Розмите формулювання щодо порушень, як показує практика роботи НБУ, дозволяє штрафувати за практично будь-яке порушення. У разі накладення штрафу на банк оплачувати його будуть фактично грошима вкладників.

Постає дуже багато запитань, які стосуються даного рішення, адже, до прикладу, всі повинні знаходитись на самоізоляції, а, що стосується осіб, у віці 60+ то їм взагалі заборонено виходити з дому.

Крім того, під час карантину Нова Пошта, інші поштові мережі та сотні тисяч інтернет-магазинів працюють, оскільки українці піклуються про своє здоров’я та замовляють всі необхідні товари через Інтернет оплачуючи їх через Інтернет. Отже, тепер постає питання, як надалі вирішувати питання, які стосуються онлайн-покупок під час карантину.

Таку інформацію повідомила прес-служба Адвокат прав.

Коментарі

Популярні новини