У 2019 році в місті проведено понад 1300 культурно-мистецьких масових заходів. Серед яких фестивалі, конкурси, концерти, урочистості з нагоди професійних свят, вечори спілкування.

Про це інформується у звіті про реалізацію Стратегії розвитку галузі культури міста Кам’янця-Подільського до 2020 року «Культурна столиця Поділля» у 2019 році.

У 2019 році учні мистецьких шкіл стали дипломантами та лауреатами фестивалів та конкурсів: міжнародних — 77 учнів, всеукраїнських — 96 учнів, регіональних — 8 учнів, обласних — 39 учнів та міських — 11 учнів.

«Культурна столиця Поділля»: 1300 культурно-мистецьких масових заходів за один рік

Впродовж року в місті діяла Програма підтримки обдарованих дітей, дитячих та молодіжних творчих колективів комунальних установ м. Кам’янця-Подільського. Протягом минулого року, як зазначається, діяла Програма підтримки книговидання місцевих авторів та популяризації української книги.

Профінансовано випуск та закупівлю 3-х видань на загальну суму 50,0 тис. грн, з яких на історико-патріотичну літературу — 10,0 тис. грн, на літературу до ювілейних дат установ — 45,0 тис. грн.

«Культурна столиця Поділля»: 1300 культурно-мистецьких масових заходів за один рік

На виконання Програми підготовки й проведення культурно-мистецьких масових заходів в м. Кам'янці-Подільському та Програми підготовки та проведення загальноміських заходів, відзначення загальнодержавних та професійних свят, ювілейних дат у 2019 році проведено 61 захід, з яких на 26 заходів виділено фінансування з міського бюджету в сумі 1170,6 тис. грн.

Працівниками та творчими колективами міського Будинку культури у 2019 році проведено цикл заходів щодо збереження нематеріальної культурної спадщини, серед яких коляда «Христос народився! Славімо Його!», фольклорний фестиваль «Подільська Маланка», Програма вінкоплетиння за участю народного аматорського театру української пісні «Петридава», фестиваль води та сімейного відпочинку «Ількові забави» (до Дня святого Іллі), виставки народних умільців з вишивки за участю клубу «Вишивальниць» міського Будинку культури, цикл новорічно-різдвяних свят «Від Миколая до Йордану».

«Культурна столиця Поділля»: 1300 культурно-мистецьких масових заходів за один рік

З метою ознайомлення мешканців міста та туристів з митцями, творчість яких пов’язана з Поділлям, створено постійну виставку портретів митців, життя і творчість яких пов’язана з Поділлям: художника В. К. Розвадовського, композитора М.Д. Леонтовича, актора А.М. Бучми, хореографа Т.Я. Чайковської, педагога, композитора Б. Р. Ліпмана, фольклориста, історика-краєзнавця Т. А. Сис-Бистрицької.

«Культурна столиця Поділля»: 1300 культурно-мистецьких масових заходів за один рік

Ставлячи перед собою мету щодо створення нових експозицій, протягом 2019 року науковими працівниками на об’єктах музею відкрито 31 виставку; оновлено та доповнено експозицію «Історія грошей»: з фондів музею: «Сувенірна продукція НБУ до 100-річчя Української революції 1917-1921 рр.», пам’ятні монети України, введені в обіг у 2018 та 2019 рр., «До 100-річчя Української революції 1917 — 1921 рр.» на тему: «Видатні постаті Української революції 1917— 1921 років». У «Музеї старожитностей Поділлі» встановили два ідоли, виявлених під час археологічних розкопок в селах Баговиця Кам’янець-Подільського району та Сокілець Дунаєвецького району. Також у 2019 році у місті відбувся фестиваль історичної реконструкції «Остання столиця».

Коментарі

Популярні новини