Рейтинг доступності міст України «Тостер» підготував рейтинг громадських вбиралень за даними міських рад.

Поширення громадських туалетів розпочалось в Україні у період швидкої індустріалізації радянської доби.

З часом вбиральні, які були облаштовані краще, все ж почали розвалюватись і закриватись — їх обслуговування стало занадто дорогим для міської влади, а громадянам простіше та дешевше було обходитись без допомоги громадських вбиралень.

Зараз в Україні відповідно до діючих державних будівельних норм на тисячу населення має бути одна туалетна кабінка. Окрім того, це мають бути приміщення з індивідуальними кабінами та дверима, що закриваються (на цьому етапі багато вбиралень, які ми пам’ятаємо ще з дитинства злітають з дистанції та мають бути реконструйовані).

Кам янецькі вбиральні увійшли у рейтинг доступності міст України «Тостер»

Також за вимогами на шляху до громадської вбиральні та перед її входом не повинно бути сходів, порогів та інших бар’єрів, а підлога повинна мати рельєфні смуги.

Минулого року МОЗ оприлюднило проєкт нових санітарних норм, за яким в кожній громадській вбиральні має бути облаштований стіл для сповивання немовляти та забезпечений доступ до питної води.

Крім того, оптимальна відстань між вбиральнями має бути до 700 метрів, а в місцях скупчення людей на зразок парків, площ і пішохідних зон – кожні 300 метрів. У ще одному проєкті змін до ДБНів пропонується встановлювати туалети на зупинках громадського транспорту та на нових станціях метро.

Цікавим є той факт, що за розпорядженням КМДА від 2008 року будь-яке кафе чи ресторан безкоштовно та безперешкодно має надавати вільний доступ до вбиральні для громадян.

Існує багато додатків, які показують наявність вбиралень (наприклад «Where is Public Toilet»), але більшість із них орієнтовані на великі туристичні закордонні міста та погано оновлюються в Україні.

Але в багатьох містах України вже є створені карти громадських вбиралень, ось деякі з них:

  • Київ: https://bit.ly/2xsQsbO
  • Вінниця: https://bit.ly/2z0Xkxd
  • Одеса: https://bit.ly/3ckCsiS
  • Дніпро: https://bit.ly/3afHiwr
  • Маріуполь: https://bit.ly/2Ve27nH
  • Хмельницький: https://bit.ly/34L2ppl
  • Львів: https://bit.ly/2zaoCS3
Питання щодо громадських туалетів – тема, яку не надто полюбляють можновладці, але вона, безперечно, є однієї із складових комфортного та доступного міста.

Коментарі

Популярні новини