Відповідно до Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, тобто до виповнення 18 років.

Також, законодавство зобов’язує сплачувати аліменти на повнолітню дитину до досягнення нею 23 років за умови, що вона потребує матеріальної допомоги або продовжує навчання. Але, виникає ряд питань щодо сплати аліментів та стягнення заборгованості по сплаті аліментів під час поширення пандемії коронавірусної хвороби COVID-19.

Саме тому юристи Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатно вторинної правової допомоги надали інформацію, щодо цих питань. Відповідно до Сімейного кодексу України розмір аліментних зобов’язань батьки можуть визначити добровільно. В іншому випадку аліменти можна стягнути через суд.

Згідно з нормами Сімейного кодексу України, у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення штрафу (пені) у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більше 100 % заборгованості.

Крім того, варто зазначити, що в разі заборгованості зі сплати аліментів понад 4 місяці до платника аліментів можуть бути встановлені обмеження щодо виїзду за межі України, керування транспортними засобами, користування зброєю, права полювання. А у випадку ухилення від сплати аліментів понад шість місяців – кримінальна відповідальність, аж до обмеження волі на строк до двох років.

Проте, відповідно до ч. 1 ст. 196 Сімейного кодексу України відповідальність за прострочення сплати аліментів настає в тому випадку, коли така заборгованість виникла з вини особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду.

Сплата аліментів на час карантину

Отже, враховуючи що під час карантину зросла кількість звільнень та змін в істотних умовах праці у вигляді «урізання» розміру заробітної плати та відправлення працівників у відпустку за власний кошт, у платника аліментів можуть бути підстави для звільнення від відповідальності за несплату аліментів. Для цього платнику аліментів необхідно звернутися до суду із позовом про звільнення від сплати заборгованості, який повинен бути обґрунтований появою обставин, що мають істотне значення.

Тобто, карантин може бути підставою для перегляду розміру аліментів. Законодавець передбачив можливість збільшення або зменшення розміру аліментів за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану когось із них.

Увага! Важлива інформація! Пандемія коронавірусної хвороби не є підставою для припинення зобов’язань зі сплати аліментів, але може бути підставою для перегляду їх розміру, а також звільнення від відповідальності за невиконання відповідного обов’язку.

В умовах обмеженої роботи судів на час карантину питання щодо утримання дітей краще вирішувати шляхом домовленостей, які потрібно закріпити у відповідному договорі, що потребує нотаріального посвідчення, але якщо домовитися не вдається, можна звернутися й до суду.

В період з 23 березня 2020 року і до завершення карантину Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги надає правові послуги дистанційно.

Для отримання правової консультації:

електронна пошта: kamyanets-podilsk.khmelnytskyi@legalaid.km.ua;

номер центру: (03849) 5-01-59, 5-01-62; (097) 894-49-00.

Необхідні документи можна залишити в скриньці для кореспонденції, що знаходиться при вході на 3-й поверх приміщення місцевого центру за адресою: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, 44.

Читайте також:

Коментарі

Популярні новини