Табелі, а також свідоцтва про здобуття базової середньої освіти повинні видати учням не пізніше 15 червня.

Таку інформацію надано в листі МОН щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року.

Пряма мова: «Ми рекомендуємо за можливості надсилати копії електронною поштою. Це означає, що випускникам 9 класів можна буде вручити оригінали, але, спочатку розробити графік отримання, щоб вони не йшли усі разом і щоб не було масових заходів із вручення.

А іншим учням, які залишаються в школі, ми рекомендуємо не вручати оригінали документів у червні, а надіслати їм копії. Оригінали документів вони зможуть отримати в вересні.

Крім того, ми звертаємо увагу на зменшення кількості контрольних точок, які застосовують вчителі, а також застосування оцінювання як засобу зворотного зв’язку про засвоєння учнями матеріалу, а не засобу отримання оцінки, яка буде виставлена в журнал», – розповіла державна експертка з питань забезпечення якості освіти Олена Лінник.

Зміни у підсумковому оцінюванні школярів:

  • рекомендують провести підсумкове оцінювання дистанційно;
  • кількість контрольних рекомендують зменшити;
  • деякі предмети оцінювати балами, які учні отримали під час дистанційного навчання.

Таким чином, кількість завдань та каналів інформації мають бути збалансовані, оскільки на сьогодні цей процес відбувається дещо хаотично.

Коли та як видадуть школярам табелі?

Пряма мова: «Що стосується самого оцінювання, то пропонується гнучка формула, тобто для деяких предметів можна виставити підсумкову оцінку лише за поточними оцінками, які були отримані під час карантину, а для деяких предметів тільки з урахуванням тематичних робіт. До прикладу, якщо учень з якихось причин не брав участь в дистанційному навчанні та не має поточного оцінювання, він може бути оцінений за результатами підсумкової контрольної роботи", – доповнила Олена Лінник.

Крім того, у листі МОН зазначено, що наступного навчального року знання учнів, які вони здобули дистанційно під час карантину, будуть оцінені у тестовій чи письмовій формі на розсуд вчителя.

Зазвичай, на початку року майже всі вчителі проводять діагностику знань, з минулого року, а саме повторення минулорічного матеріалу триває приблизно два тижні.

У листі МОН написали, що цей період потрібно буде збільшити, але поки що конкретних термінів не назвали. МОН рекомендує вдвічі збільшити звичайну практику повторення за минулий рік.

Коментарі

Популярні новини