Пожежі приносять колосальні збитки, а також можуть призвести до людських жертв.

Пожежі при сухій погоді і наявності вітру охоплюють значні простори. У 90-97 випадках зі 100 винуватцями лиха виявляються люди. Частка пожеж від блискавок становить не більше 2% від загальної кількості.

Лісові пожежі знищують дерева і чагарники, заготовлену в лісі продукцію, будівлі, а також споруди. Ослаблені пожежами насадження стають вогнищами шкідливих захворювань, що призводить до загибелі не тільки уражених вогнем, а й сусідніх з ними посадок.

В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші корисні властивості лісу, знищується цінна фауна, порушується планове ведення лісового господарства та використання лісових ресурсів.

До 80% пожеж виникає через порушення населенням заходів пожежної безпеки при поводженні з вогнем в місцях праці та відпочинку, а також в результаті використання в лісі несправної техніки.

Всі пожежі в лісі починаються через вплив зовнішньої причини, так як джерела вогню серед дерев немає. Часто випадкова блискавка підпалює ліс, але набагато частіше - людина.

Найтиповішими причинами виникнення лісової пожежі є:

  • викинуті палаючий сірник, недопалок;
  • тліючий або палаючий пиж після пострілу мисливця;
  • багаття, розведені у місцях з підсохлою травою;
  • підпал трави на лісових галявинах, прогалинах або стерні на полі біля лісу;
  • сфокусовані осколками скла сонячні промені;
  • господарські роботи (корчування вибухами, спалювання сміття, будівництво доріг і т.д.).

Нещодавно, 7 квітня о 14:59 на пункт зв’язку Служби «101» надійшло повідомлення про пожежу, господарчої споруди по вул. Руська, у м. Кам’янець-Подільський.

До місця події негайно прибув черговий караул 5 Державної пожежно-рятувальної частини, як з'ясувалося, через спалювання сухої трави, загорілась недіюча господарча споруда. Рятувальникам вдалося приборкати пожежу на площі 90 м.кв.

Також, у Панівцях на Кам'янеччині сталась масштабна пожежа. 7 квітня о 15:24 на пункт зв’язку Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу сухої трави на відкритій території у с. Панівці, Кам’янець-Подільського району.

За викликом було негайно відправлено чергове відділення 5 Державної пожежно-рятувальної частини. Вогнеборці оперативно приборкали загоряння, площею 2 га.

Таку інформацію повідомла пресслужба «Служба порятунку 101 Кам'янець-Подільський».

Ставтесь бережно до природи, а також будьте обережні з вогнем!

Коментарі

Популярні новини