У центральній бібліотеці Кам’янця-Подільського «Кості Солухи» відбувся урок історичної правди «Понад Крутами вічність у сурми сурмить» з нагоди 102-річниці бою.

Зокрема, для студентів коледжу будівництва, архітектури та дизайну. Метою заходу було розширити знання молоді про трагічні події січня 1918 року. А також вшанувати Героїв битви під Крутами, виховувати почуття патріотизму, любові до свого народу, його історії та героїчного минулого.

Пряма мова: «Рівно 102 роки тому під станцією Крути 300 студентів 25 січня добровільно створили студентський курінь січових стрільців. Це були студенти новоствореного Українського національного університету, студенти університету імені Святого Володимира та студенти старших класів гімназій імені Кирило-Мефодіївського братства.

Вони отримали завдання на підтримку українських підрозділів виступити в напрямку станції Крут і там тримати оборону в захист Києва від більшовиків. Доїхавши до станції, вони зайняли позиції вздовж залізниці. У той рік в ніч з 28 січня на 29 було мінус 15 градусів морозу. А вранці, коли почало світати, вони побачили, як наступають більшовицькі підрозділи Муравйова.

Але в студентів були гарні позиції для оборони. Бій тривав п’ять годин, 300 студентів проти п’яти тисяч добре озброєних більшовиків. Коли зрозуміли, що далі цю оборону тримати неможливо, дали команду на відступ. Частина студентів попали в полон до більшовиків, 28 було розстріляно. Наймолодший студент заспівав гімн «Ще не вмерла Україна» і всі підтримали.

Це була молодь національно-свідома, яка мала сильний дух і пішла боротися за майбутнє своєї країни», — розповів В'ячеслав Полятинчук, голова Кам'янець-Подільського об'єднання Товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка.

На заході було поіменно згадано загиблих вояків-студентів. Слухачі вшанували пам’ять хвилиною мовчання, а також розглянули літературу книжкової виставки «Крути: шлях у вічність». Студентка коледжу культури та мистецтв Анна Хитрак зачитала патріотичні вірші.

Додамо, основною метою битви було зупинення стрімкого наступу більшовиків. Саме це повинно було дати можливість затримати Червону армію, а українській стороні — підписати Берестейський мирний договір.

Бій під Крутами продемонстрував мужність українських бійців і зупинив наступ на Київ на кілька днів. Його підсумок для української сторони заведено вважати насамперед тактичною перемогою.

Коментарі

Популярні новини