9 січня в обласній державній адміністрації Хмельницької області відбулася нарада щодо втілення медичної реформи.

Про це повідомила Хмельницька ОДА.

В області зараз діє 38 ЗОЗ спеціалізованої медичної допомоги, чотири з яких — Кам’янець-Подільських. З 38 закладів вторинного рівня не завершено автономізацію у двох.

Зазначається, що зараз в районних закладах наявно 899 одиниць комп’ютерної техніки при потребі 854 одиниць, що в цілому складає 105%. Однак, в розрізі закладів ситуація різна.

5 закладів залишаються на фінансуванні від субвенції з державного бюджету. Зокрема, МСЕК, бюро судово-медичної експертизи, заклади служби крові, обласна база спецмедпостачання, обласний спеціалізований будинок дитини «Берізка».

Відомо, що десять обласних закладів не підключені до медичної інформаційної системи. Два заклади з 14 отримали оновлену ліцензію на медичну практику, у решти триває 6-ти місячний термін для проведення цієї роботи.

За словами заступниці директора Департаменту охорони здоров’я ОДА Наталії Федів, на Хмельниччині будуть проведені усі необхідні заходи щодо змін медичних закладів. Зазначається, що вони будуть здійснені відповідно до законодавства, державної політики та чинних вимог.

З квітня цього року будуть впроваджуватися медичні гарантії усім видам медичної допомоги. Крім того, трансформується сам механізм розподілу фінансів між медичними закладами.

Зокрема, замість медичних субвенцій, шляхом яких утримувалися ЗОЗ, тепер будуть сплачуватися медичне обслуговування пацієнтів відповідно договорів з НСЗУ. Працюватиме все за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

Сказано, що усі заклади, що будуть надавати спеціалізовану медичну допомогу, мають укласти договір з НСЗУ до 31 січня 2020 року. Умови до закладів — забезпечення комп’ютерною технікою закладів та їх автономізація, підключення до МІС, наявність КЕП, наявність ліцензії на наркотичні засоби або прекурсори, реєстрація всіх лікарів в ЕСОЗ, яка розпочалась з 19 грудня 2019 року, підключення до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я через обрану медичну інформаційну систему, наявність у медичних закладів ліцензії, яка діє на втілення господарської діяльності з медичної практики.

Додамо, близько 80% закладів України вже повністю завершили процес перетворення в КНП. Найбільше спеціалізованих закладів у статусі КНП на Вінниччині — 99%, Полтавщині — 98% та Харківщині — 97%. Найактивнішими є лікарні Полтавської та Івано-Франківської області, а також Києва.

Понад 970 спеціалізованих закладів вже приєднано до електронної системи охорони здоров'я.

Коментарі

Популярні новини