Третього січня у Кам’янці-Подільському відбулося «Свято традиційних різдвяних ігор та забав для дорослих та дітей». На площі Польський ринок розпочалися майстер-класи з танців для дітей.

Організаторами дійства були танцювальні колективи «Акварель», «Авангард» та «Горличка» на чолі з керівниками Богданою Білець, Богданою Стаднік, Дмитром Назаренко.

Маленькі кам'янчани ознайомилися з українським народним танцем «Ойра». Це танець. який виконується у парах з помірно швидким темпом. Відомо, що він з'явився наприкінці 19 століття.

Згодом він набув популярності на Сході Європі. Рухи повторюється декілька разів, а саме танцівники мають ляскати в долоні, робити кроки та синхронно витягувати ноги на «носок-каблук». Виконавці, танцюючи, часто скандували «ой-ра!». Саме так і з'явилася назва цього танцю.

Танцювальний гурт «Авангард» навчив містян традиційного українського масового хороводного танцю «Козачок». Відомо, що перші його виконавці були воїни.

Виконується у швидкому темпі, дводольного розміру. Охочі розбиваються на пари, ряди та солісти. «Козачок» має багато спільного з традиційним українським гопаком, проте характер танцю — більш легкий. Основна частина танцю — бадьора та життєрадісна. Виконується у швидкому русі та чіткому ритмі.

Додамо, що п’ятого січня на мешканців міста чекає свято різдвяних подарунків та смаколиків «Вулик». А шостого січня на площі Польський ринок триватиме майстер-клас «Різдвяний пряник своїми руками». Нагадаємо, що Різдвяний ярмарок на Поділлі триватиме понад півтора місяця.

Коментарі

Популярні новини