Незабаром всі християни святкуватимуть Великдень!

Цей день особливий для всіх, принаймні тому, що родина може зібратися і почастуватися за святковим столом. Не варто також забувати, що це одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя.

Великдень — найбільше християнське свято. Цей день вважають днем Воскресіння Ісуса Христа. Також цей день має ще одну назву — Пасха.

Святкувати Пасху в Україні почали ще наприкінці першого тисячоліття з приходом християнства. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці, i це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом: то ангел небесний відвалив камінь від дверей Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Марiя, мати Якова та Соломонія прийшли до гробу з ароматами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь i порожній гроб, i тоді схвильованим жінкам з'явився ангел i сповістив про Воскресіння Господнє.

З наступаючим святом Великодня!

Також, свято Великодня має язичеські корені і народилося набагато раніше за свято Пасхи, ще до зародження в Україні християнства. В давнину землероби вірили, що померлі родичі продовжують жити під землею і можуть впливати на її родючість. Саме з цими віруваннями і була тісно пов'язана весняна поминальна обрядовість.

Існує думка, що євангельська подія, на честь якої встановлена Пасха, а також пасхальні обряди найімовірніше запозичені з язичеських та іудейських культів і у переродженому вигляді пов'язані з особою Христа (хоча спочатку християнські богослови не визнавали спорідненості Ісуса Христа з язичеськими воскресаючими богами і тільки євангельські твори вважалися істинними). Але християнське оформлення свята мало змінило сутність язичеських обрядів.

У 1-му столітті нашої ери воскресіння Христа святкували кожного тижня, але у 2-му вже почалися суперечки на цей рахунок. Тому відбувся Нікейський собор, на якому постановили, що Великдень святкуватиметься після 21 березня в неділю після повного місяця. А оскільки це явище відбувається завжди в різний час, то і дата святкування різниться. Тому, щоби визначити дату святкування Великодня, спочатку визначають, коли місяць вперше буде повним після весняного рівнодення. А наступна неділя і буде святковою.

Однак, християни користуються двома різними календарями. Православні та греко-католики слідують юліанському календарю. Католики віддають перевагу грегоріанському, згідно з яким весна розпочинаєтсья раніше на 13 днів. Саме тому католицький та православний Великдень святкують у різні дні, але деколи трапляється, що обидві дати збігаються.

З наступаючим святом Великодня!

Більшість християн йшли до церкви на нічне богослужіння, але цього року, на свято Великодня потрібно залишатись вдома. Залишається незмінною традиція розмальовувати писанки, вважаючи, що яйце завжди символізує нове життя. Але неодмінно стається так, що старе повинне дати місце новому. Тому писанку символічно розбивають. Також, щороку господині готують паску, яка є чи не найголовнішим атрибутом у святковому кошику.

Свято Великодня в Україні сьогодні символізує загальне відродження та оновлення.

На сьогодні, склалась досить нелегка ситуація щодо пандемії. Багато обмежень та карантинних заходів, що є досить незвичним для нас усіх. Однак, свято Великодня ми можемо провести у колі рідних та близьких, що є найціннішим та найдорожчим для кожного з нас. Бережіть один одного, та дотримуйтесь правил та рекомендацій. Залишайтесь вдома!

Команда KamPod вітає кам'янчан з наступаючим святом Великодня, бажає міцного здоров'я, щастя, добробуту та миру!

З наступаючим святом Великодня!

Коментарі

Популярні новини