До Кам’янеччини привезли ханукальні свічки на честь Хануки — свята світла та чуда.

На заході запалювання публічної ханукії прийшли мешканці Кам’янця-Подільського. А також рабин Йосиф Тейтельбойм, який прибув із Хмельницького разом зі своєю дружиною та дитиною. За його словами, дійство організували разом з місцевим «Хесед». Ханукальну свічку підпалив голова місцевої громади євреїв.

«А поки наші хлопці їздять по Донбасу, у Кам'янець-Подільському наш приїзд влітку справив справжнє враження», — йдеться у повідомленні.

У Кам’янці-Подільському вперше запалали свічки Хануки

Велика Ханука — найбільше єврейських свято. У цей день юдеї пригадують звільнення та очищення Єрусалимського храму.

Основний ритуал — запалювання свічок на честь події, яка сталося після повстання Маккавеїв у середині другого століття до н.е. Це символ святості та високих цінностей, веселощів, перемоги над темрявою, добра над всім злом. В Україні свято Хануки цьогоріч почалося 22 грудня, а закінчиться ввечері 30 грудня.

У Кам’янці-Подільському вперше запалали свічки Хануки

Додамо, що свято продовжується вісім днів, як це встановив цар Соломон, святкуючи відкриття першого Храму. Щодня додають по одній свічці. Установлюють їх з правого боку на лівий, але запалюють протилежно ввечері перед заходом сонця.

Горіти мають не менше пів години після настання ночі. Відомо, що свічки Хануки необхідно розміщувати на видному місці. Зокрема перед будинками, перед вхідними дверима чи на вікні. Робиться це для того, щоб щоби нагадувати про чудо. Саме слово «Ханука» означає «оновлення» або «новосілля».

Коментарі

Популярні новини