Останнім часом стало більше випадків IVR-шахрайства з платіжними картками!

Національний банк України повідомив про те, що зросла кількість випадків нового виду шахрайства – крадіжки даних платіжної картки за допомогою систем зовнішніх інтерактивних голосових відповідей (IVR).

У цій схемі власникам платіжних карток телефонують не самі шахраї, а запрограмовані ними роботи, які від імені «банку» просять надати інформацію про платіжну картку або логін, пароль від веб-банкінгу, які необхідні для здійснення платежів.

IVR-шахрайство з платіжними картками!

Увага! Дані платіжної картки (повний номер картки, термін її дії, код CVV/CVV-2, ПІН-код до картки), логін/пароль для входу до веб-банкінгу, є конфіденційною інформацією, ні в якому разі Ви не повинні їх надавати іншим особам (також це стосується працівників банків, у яких Ви маєте відкриті карткові рахунки).

Працівники банку не мають права телефонувати клієнту із запитом особистої інформації.

IVR-шахрайство з платіжними картками!

Повний номер картки, слово-пароль, сума і дата останнього зарахування на картку можуть надаватись виключно під час проходження ідентифікації під час Вашого самостійного звернення до банку.

Якщо Вам зателефонують невідомі особи на Ваш мобільний телефон, називаючись працівниками будь-якого банку (служби безпеки, служби моніторингу, контакт-центру тощо), з вимогою провести «ідентифікацію», надати чи підтвердити дані Вашої картки або надати будь-які інші Ваші персональні дані, рекомендуємо негайно припинити таку розмову.

IVR-шахрайство з платіжними картками!

Якщо Ви надали шахраям дані своєї платіжної картки, необхідно негайно звернутись до контакт-центру банку, у якому Ви обслуговуєтесь (номери телефонів є на зворотному боці платіжної картки), та здійснити її блокування.

Будьте уважні та обережні, не надавайте свої особисті дані нікому!

IVR-шахрайство з платіжними картками!

Коментарі

Популярні новини