5 лютого відбулось пленарне засідання Верховної ради, на якому прийняли за основу законопроект №2351 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)».

Законопроект спрямований на впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів по відношенню до тварин та приведення законодавства України у відповідність до Директив Європейського Союзу, що регламентують гуманне ставлення до цілого ряду груп сільськогосподарських тварин; захист тварин, які використовуються для експериментів та інших наукових цілей; захист тварин під час перевезення (транспортування).

Законопроектом забороняється винищування, вбивати, бити, труїти та калічити бездомних і домашніх тварин, із метою регулювання чисельності. Також забороняється жебракувати із бездомними, свійськими та дикими тваринами.

Крім того, домашніх тварин заборонено дарувати чи презентувати у якості подарунка, завдавати тваринам болю, чи страждань, дресерувати способом, який шкодить їхньому життю та здоров'ю, топити та використовувати електричний струм - саме це пропонується у законопроекті.

Заборона Верховної ради на вбивство домашніх та бездомних тварин

Стосовно інших тварин, які занесені до Червоної книги, а також до Списку II Бернської конвенції (Конвенції про охорону дикої флори та фауни), документом передбачено заборону утримання у садових ділянках, приватних та присадибних будинках, у квартирах, нічних клубах, готелях, оздоровчих закладах, тобто у непридатних для показу диких тварин у громадських місцях.

Зокрема це стосується таких тварин як: кабани, леви, тигри, крокодили, хижі птахи, великі та отруйні змії, вовки та інші. Крім того, планують заборонити пропаганду саме жорстокого поводження з тваринами і їх використання у розважальних закладах та для реклами.

Заборона стосується і надання фотопослуг з дикими тваринами, це не стосується лише дельфінаріїв, цирків а також зоопарків.

Також, у документі пропонується заборонити усі види рубок лісів по периметру охоронних ділянок, навколо місць проживання і розмноження рідкісних, а також тих, що перебувають під загрозою зникнення і видів рослинного та тваринного світу у радіусі 500 метрів.

Національна поліція, згідно з данним проектом, повинна здійснювати контроль над дотриманням цих вимог у сфері захисту тварин та вживати всіх необхідних заходів, щоб попередити жорстоке поводження щодо тварин.

Коментарі

Популярні новини