6 лютого відбулася зустріч кандидатів на пост ректора університету Кам’янець-Подільського університету імені Івана Огієнка для студентів та викладачів історичного та природничого факультетів. Кожному кандидату було виділено 15 хвилин для озвучення власної програми. Крім того, 20 хвилин на запитання від студентів та викладачів та 5 хвилин на завершення промови.

Захід розпочався із виступу доктора історичних наук та професора Сергія Копилова із гаслом «Зберегти університет». У своїй програмі професор зазначив, що необхідно створити та впровадити інтегровану інформаційну систему управління університетом; спростити документообіг; продовжити процес децентралізації системи ухвалення управлінських рішень; сприяти посилення громадського контролю за управлінськими рішеннями; розробити та впровадити Програму кадрового потенціалу для залучення до викладацької та наукової діяльності успішних випускників; сприяти підготовці докторів філософії та докторів наук для потреб університету; удосконалити систему підвищення кваліфікації та стажування науково-педагогічних працівників університету; удосконалити систему стимулювання працівників університету за показники діяльності, які сприяють позиціювання університету в національних та світових рейтингах. Крім того, необхідно дотримуватись принципу відповідності грошової винагороди якості виконаної роботи.

Також Сергій Копилов додав, що необхідно здійснити оптимізацію штатного розпису університету, забезпечити його прозоре формування; дотримуватись чітких та прозорих критеріїв під час укладення контрактів із науково-педагогічними працівниками з урахуванням нормативних умов; створити технічні та фінансові умови для ліцензування й запровадження дистанційної форми навчання. Пропонується продовжити впровадження системи Moodle; підтримати наукові школи університету, забезпечити розвиток прикладних і фундаментальних наукових досліджень, сприяти підвищенню наукового рівня, модернізувати матеріально-технічне забезпечення навчально-наукових лабораторій, створити лінгафонні кабінети. А також здійснити поточний ремонт стадіону, спортивних залів і майданчиків університету; провести капітальний ремонт душових блоків гуртожитків No 1,2, 3, а також забезпечити WI-FI та відеокамерами гуртожитки та корпуси університету.

Працівник Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Володимир Кшевецький виступив із програмою «Поміняти філософію управління». Він зазначив, що необхідно запровадити автономію кафедр та факультетів у прийнятті рішень та “перезавантажити” команду ректора; запровадити систему реальних противаг та стримувань та реальну управлінську колегіальність; відмовитись від практики річних, дво- або трирічних контрактів; оновити нормативні документи університету відповідно до сучасних вимог; суттєво розширити штат інформаційно-комп’ютерного центру; створити прес-центр Університету та відділ реклами та програму «Гостьовий професор».

Крім того, Володимир Кшевецький пропонує вести незалежний фінансовий аудит і публічний звіт за його фінансами; відмовитися від «інституту нагляду» над студентським самоврядуванням з боку відділу виховної роботи; започаткувати щорічний фонд у межах щорічних кошторисів університету для студентських стартапів; оновити освітні програми без обов’язкових дисциплін вибору університету. У програмі також зазначається про зміну системи оцінювання знань з середньоарифметичної на накопичувальну; здійснити ремонт актової зали та започаткувати мистецько-літературний фестиваль. У гуртожитках він пропонує встановити відеоспостереження та пожежні сигналізації.

Доктор історичних наук, доцент Олександр Федьков зазначив свої цілі у програмі «Разом реалізуємо». Він зауважив, що до сьогоднішнього часу Міністерство освіти не мало чіткої програми про те, як буде розвиватися вища освіта. Наразі відбуватиметься оптимізація на основі результатів діяльності ВНЗ.

Пряма мова: «Це пов’язано з війною в країні і ми не можемо це ігнорувати. Міністерство націлює університет на те, що він має заробляти гроші, це суть нової моделі фінансування. Звісно, це жорсткі умови конкуренції, які ми мусимо дотримуватися. На мій погляд, не достатньо робилося для того, щоб ми зайняли передові місця у вітчизняних та міжнародних рейтингах. Мало робилося для того, щоб ми мали позитивний імідж на рівні країни», — зазначив Федьков.

За його словами, треба змінити університет та показати, що К-ПНУ ім. І. Огієнка — передовий та сучасний навчальний заклад; показати позитивну динаміку в усіх сферах: навчальній, науковій, міжнародній, освітній діяльностях. Доктор історичних наук зазначає про необхідність створення іміджевого центру, умовного «Огієнко-TV», на основі сучасних інформаційних технологій. На його думку, також треба стабілізувати ситуацію з навчальними планами, враховуючи побажання викладачів, студентів, випускників; запровадити електронний документообіг; укладати контракти з викладачами на п’ять років; впровадити інформаційні технології та здійснити матеріальне забезпечення; змінити відношення до наукової роботи, здійснювати організаційну та фінансову підтримку.

На думку Олександра Федькова, для ректора найважливіше — робота з колективом. Він вважає, що треба змінювати підхід до молодих вчених та стимулювати їх. У програмі зазначається про створення міжнародного відділу групи з двох-трьох кваліфікованих перекладачів, які б спеціалізувалися на гуманітарній, математичній чи природничій галузі, перекладали анотації, допомагали здійснювати переклади статей для опублікування у міжнародних виданнях.

Крім того, Олександр Федьков пропонує створити офіс з людей, які писатимуть грантові проєкти для університету. Також він пропонує покращити зв’язки з міською, районною та обласною радами.

Нагадаємо, вибори ректора університету імені Івана Огієнка відбудуться 20 лютого 2020 року.

Коментарі

Популярні новини