19 січня українці святкуватимуть Богоявлення, що відоме у народі як Водохреща.

Купання в ополонці — є важливим обрядом для християн. Задля безпеки у Хмельницькій області визначили й спеціально обладнають необхідні локації.

Про це повідомляють у Хмельницькій ОДА.

У Кам’янці-Подільському районі пірнути в ополонку охочі матимуть змогу у селі Оринин — база відпочинку «Перевесло», селі Устя — територія садиби «Тарас Бульба», селі Велика Слобідка — вілла «Дві Ріки», селі Врубівці — готельно-розважальний комплекс «Ксенія».

Сам обряд ритуального купання на Водохреща для християн — це зв'язок з найпершим хрещенням Христа. Віряни, коли здійснюють обмивання — очищаються від усіх гріхів та, неначе приєднуються до далеких євангельських подій, коли сам Ісус хрестився у річці Йордан від святого Іоанна.

У Кам’янець-Подільському районі обладнають місця для купання на Водохреща

Сама форма ополонки, які роблять на свято Водохреща є також символічною. Адже за тиждень до свята вирізається ополонка у вигляді хреста. Чоловіча громада, зазвичай, встановлює льодяний хрест над ополонкою, куди пірнають люди. А також поливають його червоним квасом з буряка, що символізує кров.

Християни починають святкувати Богоявлення ввечері — 18 січня у водохресний святвечір, коли триває велика посвята води. Потім її п'ють натщесерце по одній чайній ложці. Відомо, що споживають її, навіть, до вживання лікарства.

Вважається, що тоді вода діє, як лікарство від усіх хвороб. 19 січня згідно з традицією, люди пірнають в ополонки після того, як священик опустить у воду хрест. Саме тоді ополонка починає мати назву «іордань», а вода в ній називається «велика агіаса», яка, мовби, набирає цілющу силу.

Коментарі

Популярні новини