На території сіл Гуменці, Зіньківці, та Кам’янка експедиція археологів із Кам’янця-Подільського обстежила низку поселень різного часу. Було знайдено трипільську, чорноліську, черняхівську культури, давньоруського часу, а також й нові.

Про це повідомила прес-служба Кам’янець-Подільського музею-заповідника.

У 2019 році дослідження розпочалися навесні Стареньким І. О та Левінзоном Є. Ю. У березні 2019 року археологічною експедицією було знайдено два безінвентарних поховання 17— 19 ст. на ділянці дачного кооперативу селища Баговиця. А також було знайдено кам'яну пластинку, яка має Т-подібну форму. Зазначається, що він може виявитися язичницьким ідолом.

Археологами вперше встановили хронологічну точність нашарувань різних культур. Зокрема, трипільської, йорданештської групи, давньоскіфського часу та давньоруського періоду. Крім того, експедиція вперше зробила розріз валів.

Внаслідок чого виявилося. що вал, фактично, складається з вапнякового каменю. Оповзанню ґрунту запобігав також обкладений каменем край. Крім того, археологи знайшли господарську яму та ділянку трипільської культури яка датується 4 — 3 ст. до н. е.

Експедиції із Кам’янця-Подільського вдалося дослідити залишки кліті. Вона була зруйнована через напад у середині 13 ст. Було знайдено три людські кістяки, які були у поганому стані. Зазначається, що ці люди не були поховані.

Було виявлено прикрасу із зуба бурого ведмедя на одному із залишків. На іншому археологи знайшли наконечник стріли. Фаланги пальців були складені на шиї, може свідчити про те, що людина загинула від поранення шиї холодною зброєю.

Під час археологічних розкопок було знайдено залишки металевих та керамічних виробів, а саме — ножі, наконечники стріл, пряжки.

Восени 2019 року археологами також було здійснено розвідку берегом Дністровського водосховища при різкому падінні рівня води. Археологічною експедицією було зібрано репрезентативну колекцію кераміки, при цьому знайдено черпак 13 ст. до н. е..

Як зазначається, історична знахідка є імпортом або місцевою чорноліською реплікою посуду групи фракійського галь штату Бесараба-Шолданешти.

Коментарі

Популярні новини